Sydafrika's vinhistorie


 

Sydafrikansk vinavl blev startet af hollandske kolonister i 1659.

Landet var på daværende tidspunkt hovedsageligt beboet af hollændere, og de var stærkt interesseret i at fremstille vin så søfolkene på de lange rejser kunne undgå skørbug.

I 1685 blev de franske protestanter (huguenotterne) smidt ud af Frankrig og deres eneste mulighed var at bosætte sig i Sydafrika.

 

De nye franske indvandrere havde forstand på vinavl og det satte gang i landets vinproduktion.

 

De hollandske og franske indvandrere smeltede sammen til et folk, boerne, som kom til at beherske landet i mange år frem.

Under Napoleonskrigene holdt Sydafrika med Frankrig, men efter nederlaget i 1815 tilfaldt landet de engelske sejrherrer. Englænderne drak meget vin og hele industrien fik et voldsomt opsving.

Boerne trak sig ind i landet og væk fra kysten, men de engelske stormagtsdrømme førte alligevel til en konfrontation.

 

Resultatet var Boerkrigen i 1899-1902 og da den rasede samtidig med vinlusen blev Sydafrikas vinavl sat totalt i stå. De fleste af planterne blev enten bombet væk eller ødelagt af lusen, og i løbet af forbløffende kort tid forsvandt landets kvalitetsvinproduktion.

Mange vinbønder måtte gå fra hus og hjem og de der fortsatte driften øgede kvantiteten og sænkede kvaliteten.

Løsningen på denne depression blev at de resterende bønder slog sig sammen i et kooperativ der den dag i dag er verdens største af slagsen.

Efter apartheidsstyrets fald i begyndelsen af 1990'erne, blev de mange handelssanktioner mod landet ophævet, og den internationale efterspørgsel steg hastigt.

 

Der opstod konflikter på grund af KWV's dobbeltrolle som både producent og kontrollant, og derfor blev kontrolopgaven også her en statsopgave.

Sydafrika har historisk været kendt for kvalitetsvine.

Hvide druer:

I vore dages Sydafrika er det grønne druer, der dækker 65% af arealet, og den vigtigste drue er den franske Chenin Blanc, som de kalder for Steen.

Steen dækker næsten 1/3 af det samlede areal og indgår i de fleste hvidvine hernedefra.

 

En stor del af vinen destilleres og druen Steen er også en vigtig bestanddel af den store hedvinsproduktion.

 

Traditionelt er det en arbejdsdrue, men på det seneste er der kommet prestige i at lave en super Steen vin, så vi kommer nok til at se den på flere og flere rigtigt gode hvidvins etiketter fremover.

 

Udover Steen domineres landets grønne druer af Chardonnay og Sauvignon Blanc. Chardonnay laves både som den grønne og friske uden fadlagring, og den gyldne og fede med fadlagring.

 

Sauvignon Blanc gør det rigtig godt i de kølige kystområder, og flere af de store vine herfra kan måle sig med resultaterne i New Zealand.

 

Lokalt er man meget glad for resultaterne på Cape Riesling, men det er aldrig slået an internationalt.

 

Røde druer:

Sydafrikas blå nationaldrue er Pinotage, som er en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsault.

Pinotage er en sydafrikansk specialitet, som de har avlet og forædlet de sidste 75 år og resultaterne er fremragende.

Druen giver et stort udbytte og de som beskærer og reducerer det, opnår koncentrerede og intense vine, med et stort lagringspotentiale.

 

Op gennem 1990'erne er der blevet plantet masser af Cabernet Sauvignon i landet, fordi man ved, at den sælger internationalt.

 

Klimaet passer Cabernet Sauvignon fint, og de bedste er fremragende med en dæmpet garvesyre og en saftig frugt.

 

Bordeaux druerne:

  • Merlot
  • Cabernet Franc

vinder mere og mere frem, og der skabes virkelig gode vine på dem.

 

Af nye drue skal nævnes:

  • Sangiovese
  • Petit Verdot
  • Malbec
  • Mourvedre
  • Grenache
  • Pinot Noir

som alle har vist flotte resultater gennem de sidste år.

 

Nogle få producenter har også haft held med Pinot Noir, men den svære drue driller stadig de fleste.

 

Flere og flere har gennem flere år forsøgt med Shiraz, og vi kan gennem årene fra 1998 konstatere, at de frembringer nu flere og flere topvine, så det må konstateres, at det er lykkedes dem at styre den til noget stort.

 

Klima:

Kaplandets klima er ideelt til vindyrkning, men det gælder kun hvor havets kølighed er til stede.

 

Derfor ligger Sydafrikas vinareal meget samlet, og det er i dag på størrelse med Tysklands vinareal.

 

 

Der er 8 områder, der skiller sig ud og det er:

  • Constantia
  • Franschhoeck
  • Paarl
  • Stellenbosch
  • Robertson
  • Wellington
  • Walker Bay
  • Worchester

 

Sydafrika har godt 140.000 hektar vinmarker, de fleste inden for en radius af 200 km fra Cape Town.

Vinene fremstilles hovedsageligt af kooperativer, vingårde, private producenter samt fire store virksomheder, der både fremstiller, indkøber og sælger vin.

Vinmarkerne i Capeområdet påvirkes af bjergkæderne, Atlanterhavet og Det indiske Ocean med kølige vinde fra syd og lune vinde fra øst. 

Jordbunden er meget afvekslende, også lokalt, ligesom nedbøren varierer i området.

Kunstvanding er vidt udbredt, mens brugen af sprøjtemidler er relativt lav.

Høsttiden er februar-april, hvor temperaturerne er omkring 25 grader, lokalt op til 40 grader.

Druerne dyrkes i højder op til 400 meter. De største mængder produceres i floddalene, men de bedste kvaliteter kommer fra bjergsider og højdedrag, hvor jorden er meget rig på mineraler.

Tidligere var sydafrikansk vin kun til hjemmebrug. Druernes sundhedstilstand og gæringsforløbet resulterede i iltede eller blankede vine, som hjemmemarkedet accepterede, men som var uegnede til eksport. 

Først da sanktionerne mod Sydafrika blev hævet i 1990'erne, og der blev åbnet op for købedygtige markeder i Europa, Asien og USA, opstod kravet om modernisering af fremstillingsmetoderne.

I en periode overdrev man fadlagringen, så vinene godt nok blev holdbare, men også lukkede, kraftige på kanten til det beske og med behov for lagring i årevis. Nu går udviklingen hurtigt mod friskere, tidligt drikkemodne vine med mere frugt.

Ligesom i Australien og Chile anvendes der nu helt moderne metoder og teknikker, der svarer til forbrugernes krav til den færdige vin.

Vi kan kun forvente et støt stigende kvalitetsniveau fra Sydafrika, der har de bedste betingelser for at kunne producere høj kvalitet i store mængder.

 

 

Sydafrika - et vinland i kvalitetsmæssig fremgang

Sydafrika havde ingen tradition for vindyrkning, før de første pionerer bragte vinstokke til landet.

Pionererne slog sig ned i Capelandet på den yderste spids af kontinentet, hvor de begyndte at dyrke det, der senere skulle vise sig at blive en af verdens dyreste vine.

 

En af de første sydafrikanske vine kom nemlig fra jordene omkring vingården Constantia, der på et tidspunkt producerede så fremragende vine, at de bl.a. ved det franske hof blev foretrukket frem for så fine vine som Yquem, Beerenauslese og Tokaji.

 

Desværre led den sydafrikanske produktion et alvorligt knæk, ikke mindst på grund af den politiske situation, hvor både landet og dets vine måtte igennem en usikker og turbulent periode.

 

I dag, hvor det tidligere så betydningsfulde kooperativ KWV’s monopol er ophævet, og hvor man igen efter apartheiden kan handle med den øvrige verden, er vinkvaliteten atter på vej i den rigtige retning, og tiltag som Cape Independent Winemarkers Guild er for alvor med til at sætte vinene fra Sydafrika på verdenskortet.

På eksportmarkedet har man primært fokus på de røde vine, hvor de bedste resultater kommer fra de klassiske franske druetyper som Cabernet Sauvignon og Syrah (Shiraz) samt »bastarden« Pinotage.

 

Ikke desto mindre dyrkes der flest grønne druer i Sydafrika – faktisk er hele 60 % af de druer, der dyrkes i Cape-provinsen grønne.

 

Her kommer de bedste resultater fra velkendte og velklingende navne som Chenin Blanc, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

 

Igennem de seneste år har de meget dygtige vinmagere haft succes med de nye sorter og de er allerede lykkedes for dem at producere et par kultvine og hermed er

 

Sydafrika har nået højere op som højstatus land ligesom nogle af de andre »nye« oversøiske vinlande.

 

 

 

 

 

Sydafrika har en enestående biodiversitet i et bælte langs sydkysten fra Cape Town til Port Elizabeth med cirka 9.600 forskellige planter, hvoraf cirka 70% ikke findes andre steder i verden.

 

Sydafrika er i dag verdens 8. største vinproducent og langt den største del af det dyrkede areal er beplantet med bøndernes favoritdrue Chenin Blanc.

Den benyttes i et utal typer af vin, herunder sydlige vine hvor den betegnes "Stein", en vin som en stor del af sydafrikanerne nyder selv til rødt kød.

 

De vigtigste vinregioner ligger inden for en 50-70 km radius af Cape Town og den gamle universitetsby Stellenbosch betragtes som hjertet i vinkredse.

Det er også herfra at nogle af landets bedste rødvine kommer.

De sydafrikanske vine anses for at være sofistikerede og delikate.

I skyggen af den tidligere apartheidperiode, er Sydafrika væsentligt I gang med af producere bedre vine som i mange tilfælde repræsenter “Good Value for money” på mange niveauer af kvalitetsskalaen.

 

Selvom Sydafrika er kategoriseret I den 'New World' region skal nævnes, at landet når de producerer vine et godt og spændende miks mellem den nye verden og den kendte stil fra den gamle verden.

 

Bemærk specielt Sydafrikas egne røde vine med fokus på deres egen drue, Pinotage, som  giver strålende Gamay smag og tidligt smagte vine, ofte med en særlig karakter og påvirkning af osteskorper

 

De mest berømte vinområder er Stellenbosch, Franschhoek og Constantia, selvom de køligere regioner f.eks. Walker Bay området, er disse begyndt at skabe fokus på deres produktioner.

 

Vinområder:

Constantia

Dette område er det sydligste og køligste område på ca. 450 hektar, umiddelbart sydøst for Cape Town.

Klimaet er moderat middelhavsklima med temmelig meget regn.

Vinmarkerne af rød, granitholdig jord ligger på Constantia bjerget med havet til begge sider og giver nogle af landets mest spændende hvidvine.

Constantia blev grundlagt i 1685 af en guvernør og på Napoleonstiden, var det navnet på verdens dyreste og mest efterspurgte vin. Det var en ædelsød og gylden vin, som skulle minde om de bedste fra Sauternes.

Desværre blev disse vinmarker ødelagt af vinlusen i slutningen af 1800-tallet og man har først plantet igen i slutningen af 1900-tallet. Det bliver dog spændende at følge dette projekt, og se om denne nye vin kan nå fordums storhed.

 

I dag er Constantia således synonym med området, hvor den berømte vin kom fra, i stedet for selve vinen. Constantia ligger på østsiden af Taffelbjerget, på den lille halvø der slutter i Kap det Gode Håb.

 

Havet omgiver området på tre sider og den deraf kommende kølighed giver en sen modning og en sen høst.

De grønne druer har det godt med dette klima og nogle af Sydafrikas bedste hvidvine fremstilles her. De bedste er dem på Chardonnay og Sauvignon Blanc.

 

I varme år laves her også flotte rødvine på Cabernet Sauvignon, men køligheden favoriserer klart Sauvignon Blanc.

 

Franschhoek

 

Franschhoek betyder "det franske hjørne" og det er dalen mellem Stellenbosch og Paarl.

Det var her den første koloni franske huguenotter slog sig ned, da de ankom til Sydafrika og den dag i dag bærer mange steder franske navne.

Her findes f.eks. Provence, Bordeaux og vingårde med navne som Chateau Mouton og Chateau La Motte.

Området er stadig meget præget af Frankrig og her laves især fremragende mousserende vine, og gode rødvine på Pinot Noir.

 

Vi forhandler vine fra følgende Franschhoek producenter:

 

Paarl

På ca. 22.000 hektar ligger 75 kilometer nordøst for Cape Town. Området har middelhavsklima med varme, tørre somre og fugtige vintre med rigelig regn.

Jorden varierer med skifer i nord, sandsten langs den frugtbare Berg River Valley og granit omkring byen Paarl.

Der produceres primært hedvin og hvidvin, men også en del god rødvin.

 

Paarl betyder "perle" og navnet stammer fra de runde og nøgne bjergtoppe, der ligger bag byen. De nøgne tinder glitrer som perler i aftensolen.

 

Paarl dalen er nabo til Stellenbosch, men helt domineret af det enorme vin kooperativ KWV, som har sit hovedkvarter her. Klimaet er glimrende til vinavl og især Pinotage gør sig ofte rigtig godt.

 

Paarl, en smuk by beliggende cirka 50 km fra Cape Town, er hjemsted for KWV og den verdensberømte Nederburg Auktion.

 

I forbindelse med disse velkendte navne bør det tilføjes, at Paarl er blandt de bedste kvalitetsvindistrikter i Sydafrika og er hjemsted for de allermest velrenommerede vinavlere og progressive kooperativer.

 

Paarl har typisk Middelhavsklima med lange, varme somre. Den årlige nedbør udgør cirka 650 mm, hvilket er mindre end eksempelvis Constantia, men tilstrækkeligt til under normale omstændigheder at reducere vandingsbehovet.

De lokale jordtyper falder i tre hovedkategorier:

  • Table Mountain sandsten nær Berg River, der flyder gennem byen
  • Granitjord i nærheden af Paarl by
  • Forvitret skifer mod nordøst

Der dyrkes et bredt udvalg af druer i Paarl, hvoraf Cabernet Sauvignon, Pinotage, Chardonnay, Chenin Blanc og Sauvignon Blanc rummer det største potentiale med henblik på eksport.

Vi forhandler vine fra følgende Paarl producenter:

 

Stellenbosch

Området er kun en kort køreafstand fra Cape Town, er Sydafrikas førende vinområde og hjemsted for flere af landets førende vinproducenter.

Den granittunge jord I den østlige del af området er ganske fremragende til produktion af rode vine med stor kvalitet, mens de mere sandede jorde er bedst for produktionen af hvide vine.

Stellenbosch er et meget frodigt og smukt område, hvor hvide stråtækte huse med stukgavle dominerer. Byen er de hvides kulturcenter og landets ældste universitet ligger her.

I Stellenbosch ligger også Sydafrikas vinuniversitet, hvor alle de bedste vinavlere er uddannet.

 

Der findes i massevis af store vinhuse og store vine i Stellenbosch, og de laver alt fra den lette hvidvin, til den kraftige portvin.

 

Områdets typiske drue er helt klart Pinotage, men i de senere år har Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc og Merlot vundet frem, med gode resultater til følge.

 

Stellenbosch er for Sydafrika, hvad Bordeaux er for Frankrig.

Den ualmindeligt smukke by, der har givet navn til området, er uden diskussion den sydafrikanske vins hovedstad, – og det er i øvrigt også i denne by, at man på Sydafrikas eneste vinuniversitet klonede Pinotage druen, som i dag må betragtes som landets nationaldrue.

 

Stellenbosch området ligger i læ mellem bjergene Stellenbosch, Simonsberg og Helderberg, hvilket, kombineret med de kølige briser fra havet, skaber et ideelt område for vindyrkning.

 

Som i resten af landet er det også her primært de klassiske franske druesorter, der dyrkes, men området lægger også ryg til nogle af Sydafrikas bedste Pinotage baserede vine.

 

Vi forhandler vine fra følgende Stellenbosch producenter:

 

Robertson

Området omfatter Bonnievale, Eilandia, Goree, Riverside og Vinkrivierca, som dækker et 9.000 hektar stort område mellem bjergene Langeberg i nord og Riversonderend i syd.

Her produceres hvide og røde vine samt hedvin.

Sommertemperaturerne er høje, og den årlige nedbør udgør cirka 400 mm.

Jordbunden er frugtbar rød skiferler. Klimaet er tørt og varmt.

Dette varme og tørre område i Sydafrika er næsten udelukkende plantet til med grønne druer.

 

Tidligere gjorde varmen vinene plumrede, men moderne teknik gør at både Chardonnay og Sauvignon Blanc vinene i dag, er nydelige og dejlig drikkebare.

 

Robertson distriktets kalkrige jorde gør området velegnet til både vindyrkning og til græsning for heste, idet kalken i jorden styrker hestenes knogler.

 

Bygningen af en dæmning ved århundredets begyndelse sikrede pålidelig og billig kunstvanding, hvilket resulterede i en mangedobling af Robertsons vingårde og kooperativer.

I dag er Robertson kendt for sine kvalitetsvine og er hjemsted for nogle af Cape-provinsens bedste Chardonnay- og Shiraz vine.

Samtidig opretholdes produktionen af de distinkte hedvine, der i sin tid gjorde distriktet berømt.

Vi forhandler vine fra følgende Robertson producenter:

 

Wellington

For mange år siden var den mest kendte indbygger I området missionæren Andrew Murray.

Nu kendes området for mange unge vinmagere der prøver at stjæle anerkendelse for deres produkter.

De fleste af Wellingtons vinmagere er kraftigt entusiastiske omkring springet at komme i 1. division i Sydafrika, og optimere deres produktion til glæde for kunderne.

Vine er blevet produceret i området ved de store Hawequa bjerge siden de franske Huguenotter kom til landet i slutningen af 17 hundrede tallet, men indtil for nogle år siden blev Wellington totalt overskygget af nabobyen Paarl.

 

Wellington er stedet for majoriteten af Sydafrikanske wine nurseries, og områdets dale var generelt bedømt til at være for smeltende hed til seriøse vinproducenter og majoriteten af vinprodukterne blev anvendt som bulkvin.

 

Wellingtons turnaround startede da nogle få optimistiske producenter i Franschhoek og Stellenbosch startede med at anvende nogle % dele af Wellingtons druer sammen med deres egne for at optimere produktionen, og dette blev en succes.

Denne fokus fra anerkendte producenter samt ankomsten af en håndfuld af nye vinmagere blev startskuddet til, at de lokale vinproducenter optimerer og forfinede deres produktion med stor fokus på kvalitet i stedet for volumen.

 

Dette blev starten Wellington Guild of Fine Wine.

Denne Guild er blevet en drivkraft hvor producenterne mødes og taler om vin og smager hinandens produkter og alles fokus er, at Wellington skal producere vine med meget høj kvalitet og standard.

 

De fleste medlemmer er mellem 20 og 40 år og er dermed de yngste team af vinmagere i landet, og alle udviser stor energi, entusiasme og har masser af gode ideer.

 

Området er kun beliggende 75 km. fra Cape Town og er et skønt område med masser af historie inspireret af Victoriansk arkitektur og et meget afslappet miljø, der oser af optimisme og glæde.

Vi forhandler vine fra følgende Wellington producenter:

 

Walker Bay

 

Denne bugt regnes af mange som fremtidens store vindistrikt i Sydafrika.

Det er landets køligste område og klimaet minder på mange måder om Bourgogne. Det har da også vist sig at Chardonnay og Pinot Noir giver helt enestående vine her.

De senere års store resultater har medført, at der i øjeblikket plantes på livet løs i området, og det er således meget spændende at se hvad fremtiden bringer.

Beliggende i distriktet Overberg ud til det indiske ocean er Walker Bay Sydafrikas køligste vinområde, og dette er også en af årsagerne til, at man i distriktet finder nogle af landets bedste Chardonnay og Pinot Noir vine.

 

På trods af det for Sydafrika relativt kølige klima og det ofte store udsving mellem dag- og nattemperaturer er fænomener som nattefrost og hagl aldeles ukendte, og regn forekommer kun i meget begrænsede mængder, hvilket gør området til enhver vindyrkers paradis.

I størrelse gør distriktet ikke meget væsen af sig, og selv om 1.500 ha kan lyde som en del, er det – set ud fra oversøiske målestoksforhold – absolut ingenting.

 

Derfor er vinenes storhed til dels stadig en velbevaret hemmelighed, og selv om de bedste vine fra distriktet er kvalitetsmæssigt sammenlignelige med gode Bourgogner, er prisniveauet stadigt betydeligt lavere.

 

Worchester

 

Ved Breede og Hex River Valley er især ophavssted til hvidvine og hedvine. Jordbunden skifter mellem sandsten og rød skiferjord.

Klimaet er varmt, men kunstvanding er normalt kun nødvendig i den østlige del af Worchesters ca. 19.000 hektar. 

Worcester ligger inde i landet, bag bjergene og klimaet er meget varmt og tørt. Druerne bliver let kogte, og det meste af produktionen, går i dag til hedvin og destillering. 

 

Øvrige områder i kraftig udvikling med topvine

Durbanville

Området udgør ca.1.400 hektar af lavlandet mellem Tygerberg bjergene, lige nordøst for Cape Town.

Her er betingelserne for vinproduktion meget fine, da jordbunden er rød og granitbaseret, regnen er tilstrækkelig, og varmen holdes i ave af brisen fra False Bay.

Durbanville ligger ligesom Constantia ganske tæt på Cape Town, og en del af vinmarkerne er blevet fortrængt af byens nordlige forstæder.

På trods heraf er der stadig fire vingårde, der producerer en række forskellige vintyper, om end størstedelen er rødvine. Disse vingårde (Estates) ligger for de flestes vedkommende på bakkeskråningerne uden for Cape Town.

Jordtyperne her kaldes Clovelly og Hutton og er dybe og veldrænede.

Havets svalhed mildner sommertemperaturerne og får regnen til at tørre hurtigt, hvorved risikoen for svampeangreb og andre sygdomme i vinplanterne reduceres.

 

Olifant River

Dette område ligger i nordlige, tørre og varme omgivelser.

Olifant River indbefatter underregionerne Vredendal, Spruitdrift, Lutzville Valley og Koekenaap.

På områdets 7.000 hektar dyrker kooperativer basisvine til brandy og desuden udmærkede rød- og hvidvine.

Jordbunden indeholder sandsten og kalk.

Ved hjælp af moderne vindyrkningsteknik (hvor man eksempelvis lader vinrankens løv beskytte drueklaserne mod for kraftig sol) er Olifant River en vigtig kilde til gode vine, hvor man får meget for pengene.

 

Swellendam

Ligger ved Breede River Valley i øst. Swellendam grænser op til Robertson og har samme betingelser med hensyn til vindyrkning og vintyper.

Området beskyttes mod nord af Langeberg bjergene og Brede River flyder gennem distriktet.

Der fremstilles mest bulkvin til videre forarbejdning, men områdets ca. 550 hektar rummer også enkelte gode vingårde.

Den årlige nedbør udgør cirka 600 mm. Stort set alle vingårde bruger kunstvanding.

 

Klein Karoo

Dette vinområde er den østligste Origin. 

Det ca. 4.000 hektar store område er meget frugtbart, men varmt og tørt, og må kunstvandes. 

Jordbunden er baseret på skiferler og aflejringer fra floderne.

Klein Karoo er mest kendt for sine dessertvine, brandy'er og hedvine af portvinstype, som regnes for nogle af de bedste i landet.

En langstrakt region, der strækker sig fra Montagu til Oudtshoorn. Klimaet er ekstremt med lange, varme somre og kun lidt regn. Vinmarkerne er oftest placeret i floddale med nem adgang til kunstvanding.

Hold også udkik efter Chenin Blanc herfra, idet denne drues naturligt høje frugtsyre gør den velegnet til dyrkning i varmere regioner.

Vi forhandler vine fra følgende Stellenbosch producenter:

 

Piketberg

Dette område udgør ca. 2.000 hektar nord for Tulbagh mod Olifants River.

Her er meget varmt og tørt, så udbredt kunstvanding er nødvendig.

Der produceres især hedvin og brandy.

Høje sommertemperaturer og kun lidt regn i Piketberg distriktet.

Størstedelen af vinene fremstilles af kooperativer.

Store investeringer i ny teknologi, druesorter og kloner samt forbedrede vindyrkningsteknikker har bidraget til en ny generation af bordvine til meget rimelige priser.

 

Overberg

Området er et meget stort område, men kun ca. 1.500 hektar er opdyrket. Overberg ligger sydligt ved kysten og omfatter Walker Bay. 

De få vingårde fremstiller særdeles gode hvidvine, særlig fra områderne Walker Bay og Elgin.

Også i dette svale, sydligt beliggende distrikt  findes der nye vindyrkningsområder som for eksempel Elgin, Bot River og Walker Bay.

Walker Bay ved havet nær kystbyen Hermanus, er nu oprindelsessted for nogle af Sydafrikas fineste vine af druerne Chardonnay, Pinot Noir og Sauvignon Blanc.

Disse vingårde, hvoraf nogle ligger nær havet, begunstiges af svale  Atlanterhavsvinde.

Jordtyperne, forvitret skifer, samt den unikke beliggenhed er ideelle for druesorter, der foretrækker kølige klimaforhold.

 

Swartland

Swartland distriktet grænser op til Piketberg i nord og minder meget om dette distrikts geografi og klima.

Området er primært landbrugsland ud til kysten, men her findes også vingårde omkring Malmesbury, Darling og Riebeek-Wes, der producerer hvid- og rødvine.

Vinarealet er ca.17.000 hektar. Jordbunden varierer mellem sandsten og skifer.

Området er tørt, og kunstvanding nødvendig. 

Traditionelt var Swartland hjemsted for robuste, kraftige rødvine og hedvin af høj kvalitet, men i dag produceres der både lettere og enklere prisværdige vine samt prisbelønnede rød- og hvidvine af de klassiske druesorter.

 

Tulbagh

Området ligger nord for Paarl og hører til i Breede River-regionen, selvom det ligger lige på kanten til Boberg regionen.

Tulbagh er på tre sider omgivet af de høje Winterhoek bjerge, hvor vinstokke vokser side om side med frugt og korn.

Her produceres især hvidvin.

De ca. 4.500 hektar vinmarker er omgivet af høje bjerge og har jordbund af skifer og sand.

Tulbagh har varmt og tørt klima, der nødvendiggør kunstvanding.

Hedvine fra Tulbagh og Paarl indgår i Wine of Origin for Boberg.

Jorden i området varierer en del fra sandet jord i dalbunden til meget stenet jord på bjergsiderne. Sommertemperaturerne er høje, selv om det bjergrige terræn skaber mængder af mikroklimaer til fordel for distriktet. 

Der er i i øjeblikket 12 vinproducerende gårde og to kooperativer i Tulbagh distriktet.

 

Andre områder - ikke Wine of Origin

Benede-Orange ligger i det nordligste område ved Orange River. Her dyrkes vin i en 10 km lang strækning langs Orangefloden nær Augrabies.

Mossel Bay ligger østpå i Cape-distriktet. Området har et meget stort potentiale og fremstiller allerede glimrende hvide vine af Riesling og Sauvignon. Men Mossel Bay har endnu ikke status af Wine of Origin.

 

Estates

 

En Estate vin er produceret udelukkende på druer, der er avlet og vinificeret på en bestemt ejendom.

Forbilledet er de franske domaine- og chateau vine.

I princippet skal aftapningen også ske på ejendommen, men det accepteres ofte, at reglen brydes. 

En bestemmelse tillader, at et estate kan bestå af forskellige parceller, blot dyrkningsbetingelserne er de samme.

Mindre end hundrede ejendomme producerer Estate vine.

 

 

Webbureauet Krogstrup & Hede